Ervaringen van anderen met SoepelPaard.nlAmigo is een KWPN ruin van 9 jaar. (Rafurstinels x Pik Labionics) Een paard met een gebruiksaanwijzing. Als je opgestapt bent om te gaan rijden wil hij niet zomaar gaan stappen. Hij bolt zijn rug en gaat draaien en achteruit lopen. Amigo mankeert niks lichamelijks en dit is een probleem dat er al is sinds er een zadel op is gelegd.

Nu liep ik de laatste tijd met rijden er elke keer tegenaan dat hij aan zijn rechterkant zo sterk werd. Francisca is langs geweest en heeft hem geheel bekeken, gevoeld en gemasseerd. Een mooi resultaat volgde! Amigo stapte goed weg zonder problemen en was niet meer sterk aan de rechterzijde. De eerste dag had ik hem aan de longe, ik merkte dat hij het lastig vond om met zijn lichaam om te gaan. Het was zo los in ene keer! De dag erna ben ik rustig gaan rijden op advies van Francisca, en met succes. Hij liep fijn door het lijf en veel ruimer. Een absolute aanrader, en je paard geniet er ook nog van!


Eveline Wouterse,

Instructie en Training (www.evelinewouterse.nl)Op zondag 29 juni 2014 organiseerde een klein team studenten van Paardenhouderij opleiding aan het Groenhorst in Barneveld een clinic paardenmassage in samenwerking met Francisca.

Over de dag waren er twee groepen die mee deden aan deze clinic. De clinic zou twee uur duren, waarvan n uur theorie en n uur praktijk.

Voor het deel theorie had Francisca een Powerpoint Presentatie voorbereid over sportmassage voor paarden, deze was erg interessant en leerzaam.

Voor het deel praktijk hadden we een aantal 'probleem' paarden geregeld die besproken en gevoeld konden worden, ook kregen alle deelnemers een opdracht op papier mee om uit te oefenen in de praktijk op de clinic en voor thuis.


De gehele dag was erg gezellig en ontzettend leerzaam. We hebben de samenwerking met Francisca als bijzonder prettig ervaren.

We willen Francisca bedanken voor al haar kennis en kunde die ze op deze dag met ons gedeeld heeft.


Team evenementenorganisatie Groenhorst Barneveld (Aeres MBO Barneveld)


Eveline Wouterse

Marijn van der Voorden

Bo den HollanderSenna is onze BWP van 16.

Toen we hem kochten had hij 2 jaar bijna niets gedaan, maar ik had de beroemde klik met hem toen ik voor het eerst opstapte, en nu werken we al meer dan een jaar aan zijn en mijn conditie.

Francis heeft Senna februari voor het eerst gemasseerd en kwam toen nogal wat spierknopen en ontwikkelings-achterstand tegen.

Met de oefeningen van Francis en goede prive-les, rustig verder gebouwd en sinds een paar maanden is Senna een gespierd paard met zelfvertrouwen en lekker aan het werk.

Een jaar later heeft Senna weer een massage beurt gekregen, en Francis kon voelen dat zijn spieren veel losser en sterker waren. Nog wat extra oefeningen voor wat zere spierplekken gekregen, en wij weten weer waar we verder aan kunnen werken.

Het effect van de massage merk ik meteen. Heerlijk zoals hij loopt te draven.


Volgende project is onze Irish Cob Jacob van 17.

Jacob is een ster voor de marathonwagen en leert al heel wat bij onder het zadel. Ook Jacob had de afgelopen 2 jaar veel te weinig gedaan en vooral zijn buik rond gegeten op de wei. Jacob hebben we op dieet gezet (met NAF-slim) en veel laten bewegen.

Er is inmiddels zo'n 150 kilo af schatten we, dus Francis gevraagd hoe bouwen we zijn spieren verder op - waar zit het vast. Francis vond op zijn achterhand niet alle spiergroepen even sterk ontwikkeld, en zijn buikspieren mogen ook sterker worden. Jacob vond de massage heerlijk, en we gaan hem rustig verder doortrainen.

Volgend jaar nieuwe check voor beide heren.


Saskia BaanNa wat ongelofelijke acrobatiek in het weiland en het liggen rollen op een te harde paddock, was mijn paard Pim niet zo soepel meer. Zijn spieren bewogen niet meer en hij liep erg krampachtig en niet meer ruim. Na een behandeling van de osteopaat was er wel wat verbetering maar nog lang niet zoals het wezen moest.

Heb toen aan Francis gevraagd of zij Pim weer wilde behandelen. Zij masseert Pim al ruim 2 jaar ongeveer elke 3 4 maanden voor “onderhoud”, steeds met goed gevolg.

Gelukkig kon zij mijn paard ook dit keer snel behandelen en dat was super. De eerste behandeling had Pim zo`n pijn dat hij wou gaan trappen, Francis heeft hem gerust gesteld en kon hem toch behandelen. Normaal staat Pim altijd bijna te slapen tijdens de massage. Nu na de eerste behandeling zag ik al veel resultaat, hij stapte weer ruimer en zijn spieren waren niet meer verkrampt. Na de tweede behandeling loopt hij weer super lekker met ruime passen en al zijn spieren bewegen weer. Als je hem nu longeert lijken zijn spieren wel blubber zo beweegt het. Haha.

Even masseren en je krijgt er heel veel voor terug. Ook helpt Francis met het opbouwen na de behandeling.

Ik zou het iedereen aanraden.


Yvonne Braam- Massageclinic op Ruitersportvereniging Almere: 25 april 2010