Spierbevangenheid: massage helpt


Spierbevangenheid is ook wel bekend als maandagsziekte. Andere benamingen zoals tying up of azoturia worden ook gebruikt.

Deze spieraandoening ontstaat wanneer er onvoldoende zuurstof in de spieren van het paard beschikbaar is. Zuurstof is benodigd voor de verbranding van glycogeen en suiker. In zo'n situatie vindt er een onvolledige verbranding plaats en ontstaat er spierbevangenheid.


Welke verschijnselen kunnen een aanwijzing zijn?

 

  • Stijfheid,
  • Pijn bij aanraking van de spieren in de achterhand,
  • Hijgerige ademhaling bij draf, galop,
  • Slechte prestaties,
  • Geheel niet meer kunnen bewegen,
  • Opgezwollen spiergroepen,
  • Lijkt soms wel of het paard koliek heeft.

Het is zaak de diagnose eerst te laten stellen door de dierenarts.


De verschijnselen en symptomen van spierbevangenheid lopen erg uiteen. Vaak zijn er nauwelijks of geen zichtbare afwijkingen aan de buitenkant van het paardenlichaam te zien.


De meeste problemen lijken gesitueerd rond de achterbenen en in de achterhand. Het paard is erg gespannen en heeft vaak een versnelde hartslag en ademhaling. Meestal zweet het paard daar ook bij.

Tijdens het werk is de ademhaling hijgerig. Aanraking van de spieren van de rug en achterhand levert een geprikkelde reactie op omdat deze erg pijnlijk zijn voor het dier.


Bij zeer ernstige gevallen zie je een rode of bruinrode verkleuring in de urine. Dit wordt veroorzaakt doordat de beschadigde spieren een stof (myoglobine) afscheiden welke terecht komt in de urinebaan van het paard.

Nierbeschadiging kan een ernstig gevolg zijn.


Mogelijke oorzaken:

 

  • Onregelmatige training
  • Plotselinge perioden van rust na zware trainingen
  • Slechte warming-up of cooling-down,
  • Een hoog gehalte aan koolhydraten in de voeding
  • Veel kalium in de voeding
  • Te zware training terwijl het paard niet in goede conditie is

Diagnose

 

De diagnose dient gesteld te worden door een dierenarts. Deze verricht een algeheel lichamelijk onderzoek en probeert met behulp van een anamnese (voorgeschiedenis en andere relevante informatie) het probleem vast te stellen. Bloedonderzoek zal de diagnose kunnen bevestigen. Bij paarden met spierbevangenheid vertoont het bloed een hoge CK-waarde in de eerste uren van de aandoening. De waarden van AST en LDH stijgen na ongeveer één dag enorm om vervolgens weer te zakken.


Behandeling


Rust is absoluut het belangrijkste voor een paard met spierbevangenheid.

Het dier mag niet lopen en moet goed warm gehouden worden om verdere spierbeschadiging te voorkomen. Wanneer de waarden van CK in het bloed gedaald zijn mag het paard langzaamaan wat beweging in de vorm van stappende arbeid krijgen.

Vaak schrijft de dierenarts ontstekingsremmers voor om o.a. de pijn van het paard te verlichten.


Ook moet de doorbloeding van de spieren worden gestimuleerd, wat door een goede massage-behandeling kan worden bereikt. Zo'n massage kan het beste door een gecertificeerde paarden sport-masseur worden uitgevoerd. Dit verlicht tevens de spierpijnen van het paard.

Overleg dit altijd eerst met de dierenarts.

 

Preventie

 

Om het paard en jezelf een lange en kostbare lijdensweg te besparen kan je spierbevangenheid beter voorkomen dan genezen. Zorg daarom altijd voor een goede warming up en cooling down.

Let goed op de voeding van je paard, met name dat je paard niet meer voedingsstoffen binnen krijgt dan dat het nodig heeft en zorg voor regelmatige beweging. Dus als je paard op rust staat, pas dan de voeding aan.

Onderhoud het spierenstelsel van je paard met regelmatige massages. Een sportmasseur voor paarden kan op tijd aangeven waar spierproblemen gaan ontstaan bij je paard, en deze helpen te voorkomen.



Weesp, januari 2014

Francisca Tops-d’Ailly

www.soepelpaard.nl



bronnen: informatie van de opleiding tot gecertificeerd paardensportmasseur, aangevuld met informatie van diverse internet-sites van erkende dierenartsen