Tijdens het rijden van mijn eigen paard, het lesgeven en het omgaan met paarden in het algemeen, kom je soms problemen tegen (al dan niet rij-technisch), waar je niet altijd direct een oplossing voor hebt.

Het regelmatig trainen bij een ervaren instructeur is essentieel voor iedereen.

Maar je eigen instelling is ook van belang.

Hoe goed “luister” je naar je paard? Een paard “praat” met lichaamstaal (orenspel, proesten, reacties van de huid, een been dat wordt opgetild, zwiepen met de staart, etc). Stel jezelf daar tijdens het rijden ook voor open, bijvoorbeeld als je paard niet nageefelijk is of geen appuyement naar links wil lopen. Met andere woorden: “Geef ik wel de juiste hulp, zit ik wel correct, heeft hij misschien spierpijn van de vorige dag, of is er meer aan de hand?"


Door mijn eigen nieuwsgierigheid naar alles wat met paarden te maken heeft, het volgen van cursussen, het lezen van boeken en het luisteren naar en praten met anderen, ben ik steeds meer gaan begrijpen van 'het paard'. Je beseft daardoor dat er nog veel meer te leren valt.

De opleiding tot sportmasseur voor paarden is voor mij een waardevolle toevoeging voor het bieden van oplossingen voor verschillende problemen.


Ik vind dierenwelzijn erg belangrijk. Een dier dat zich prettig voelt, is prettig om naar te kijken en laat prettig met zich omgaan. Elk dier heeft daar recht op.