Mijn eerste paardrijlessen kreeg ik op een grote Engelse volbloed van mijn opa toen ik 4 jaar oud was.

Direct na mijn eindexamen volgde ik een opleiding tevens werkstage van 1,5 jaar tot BHSAI instructrice, bij het Opleidingsinstituut Crabbet Park Equitation Center in Crawley (Engeland).

Na het behalen van de drie vereiste BHS-diploma’s heb ik nog enige tijd lesgegeven als instructrice bij Crabbet Park. Omdat ik meer werk ervaring wilde opdoen met wedstrijdpaarden heb ik vervolgens korte tijd Arabieren en show pony’s uitgebracht op shows. Daarna werkte ik als groom voor de Engelse springruiter, John Tuff.


Na een paar jaar Engeland ging ik terug naar Nederland voor een baan bij een dressuurpaarden-trainer en -handelaar. Hier deed ik mijn eerste ervaringen op met dressuurpaarden opgeleid tot op Grand-Prix niveau.

Later heb ik nog een tijd gewerkt voor eventingruiter Eddy Stibbe destijds in Helvoirt, toen hij nog voor Nederland uitkwam.


Na het in 2009 met succes behalen van het certificaat Paarden Sportmassage Therapeut, ben ik naast mijn werk op kantoor ook actief als sportmasseur voor paarden.

De resultaten die je ziet in verbeterde bespiering, het makkelijker uitvoeren van rij-oefeningen en vooral een tevreden paard, maken het masseren tot een passie.


Omdat bijscholen een must is om je kennis te vergroten en kwaliteit te blijven leveren, volg ik regelmatig cursussen of opleidingen, waaronder ook medical taping.

Zo heb ik in april 2015 onder leiding van Sharon May Davis via het Equine Studie Centrum een 3-daagse Dissectie van een paard meegemaakt. Het is onvoorstelbaar wat je daarvan allemaal leert. Je ziet dingen die je weet, maar eigenlijk weet je het pas echt als je gezien hebt hoe het werkelijk eruit ziet in het paard. Je ziet slijtages en littekenweefsel op plaatsen waar je het niet verwacht en dat laat zien dat onze paarden zo trouw alles uitvoeren wat we ze vragen, zelfs als ze "kapot" zijn van binnen. Ze zullen voornamelijk compenseren totdat ze echt niet meer kunnen. En het ene paard beschermt zichzelf beter dan de ander. Ze uiten het ook allemaal verschillend. De een in gedrag, de ander met blessures.


Mijn eigen paard, een Mecklenburger genaamd Idee, is helaas in 2014 op 24 jarige leeftijd ingeslapen. Hij was vanaf zijn 3e jaar bij mij. Ik heb hem uitgebracht tot in het Z2-dressuur en mijn oudste dochter reed de laatste jaren af en toe dressuurwedstrijden met hem. Toen hij 20 was heb ik zelfs nog een cross-training met hem gereden in Biddinghuizen bij Alice Naber-Lozeman. Kortom een vrij soepele senior. Uiteindelijk .... Dagelijks voldoende beweging, aangevuld met een regelmatige massage, is belangrijk voor het welzijn van uw paard.


Momenteel rijd ik met veel plezier de Friese paarden van Henk Nagel, dierenarts in Weesp. Hiermee kan ik het masseren prima combineren.


Naast het werken met paarden als masseur, ben ik al sinds de oprichting in 2010 betrokken bij de VPSN (Vereniging tot Paarden Sportmasseurs Nederland). Eerst 10 jaar als secretaris en momenteel nog als Examencommissielid voor het afnemen van de toetsen bij aspirant-leden voor het lidmaatschap van onze beroepsvereniging.